Begin 2017 zijn, samen met het eerste Engelstalige boek over BiSL Next, een aantal whitepapers verschenen. Een ervan is de Whitepaper ‘Complementary Frameworks’. De inhoud hiervan wordt hierna kort besproken.
Het barst in deze wereld langzamerhand van de modellen en frameworks, en deze whitepaper legt voor een select aantal ervan de relatie met BiSL Next. Het betreft:
- TOGAF: The Open Group Architecture Framework. Een framework voor enterprise architectuur dat mooi aansluit op het gebied dat BiSL Next omvat: van business processen naar informatievoorziening naar onderliggende techniek. Een aanrader voor iedereen die in de praktijk met architectuur te maken heeft.
- COBIT: Een model dat gebruikt wordt voor de inrichting van IT-processen waarbij meteen meetbare doelen worden gesteld.
- BABOK: Business Analysis Body of Knowledge. Wellicht een van de meest uitdagende onderdelen van BiSL: te weten komen wat de business echt nodig heeft. Dus niet zomaar doen wat een klant/gebruiker zegt, maar doen waar diezelfde klant/gebruiker behoefte aan heeft. En hoe kom je daar achter? Binnen BiSL Next wordt daar het nodige over gezegd en geschreven, maar in BABOK is er zeker een goede aanvulling op te vinden.
- ITIL. Kan natuurlijk niet achterwege blijven. De roemruchte start van procesmatig werken binnen IT waar de oorspronkelijke BiSL Foundation een goede aanvulling op was vanuit de business gezien. Tegenwoordig ligt de nadruk veel minder op processen, maar nog steeds moet er zowel aan de IT- als aan de businesszijde precies de juiste activiteiten worden uitgevoerd. Die dan ook nog eens naadloos op elkaar aan moeten sluiten.
- Gateway. Wellicht de minst bekende in dit rijtje. Maar de moeite waard. In dit model draait het allemaal om risico’s en het terugdringen van programma’s en projecten die falen. En wie kan daar nu tegen zijn?
Natuurlijk zijn er veel meer modellen. Bovengenoemde zijn echter, elk op hun eigen gebied, zeker de moeite waard. In het whitepaper dat hierboven is benoemd is meer nuttige informatie te vinden en natuurlijk zijn de modellen elders nog veel verder uitgewerkt.