BiSL Next is een model dat net als het eerste model van BiSL natuurlijk niet alleen op de digitale plank moet blijven liggen, maar ook gebruikt. In dit onderdeel van deze website worden aan de hand van thema’s de onderdelen van BiSL Next naar de praktijk vertaald.

BiSL Next conform “het boekje”. Of toch maar niet?

Het mooie aan een model zoals BiSL Next is uiteraard dat het houvast biedt. Het houdt de eigen organisatie een spiegel voor: Wat doen wij, hoe doen we het, wat doen we al best goed en waar kan het beter? Of wat doen we nog helemaal niet wat we eigenlijk allang hadden moeten oppakken?

De valkuil van een model is vanzelfsprekend dat sommigen zich eraan vast gaan klampen. Met andere woorden: niet de eigen organisatie, maar het model wordt leidend. En dat gaat vanzelf mis. Flink mis. De voordelen die je met BiSL Next kunt bereiken vliegen de deur uit, met achterlating van de nadelen. Niet doen dus.

Een ander uiterste is ook mogelijk BINO: BiSL Next In Name Only. Dat heeft ook niet veel zin. Natuurlijk mag elk bedrijf haar eigen keuzes maken. Onder andere de keuze niet BiSL Next te gebruiken kan er daar eentje van zijn. Maar noem het dan ook niet zo, het schept alleen maar verwarring.

Beste gebruik van het BiSL Next model: zoek de balans. De balans tussen:

 • Elementen uit het model 1-op-1 overnemen versus onderdelen zelf bedenken
 • Best Practices van andere organisaties (die grotendeels nog moeten komen) kopiëren en aanpassen versus eigen werkwijzen uitwerken en toepassen
 • Eén werkwijze voor heel BIM afspreken versus individuele handelingsvrijheid voor individuen en teams

BiSL Next in de praktijk aan de hand van thema’s

BiSL Next bestaat uit een viertal domeinen die elk aan de hand van vier perspectieven zijn uitgewerkt. Dat is mooi, maar de vertaling in de praktijk is daardoor wat minder eenvoudig. Op deze website zijn daarom de domeinen en perspectieven aangevuld met thema’s. Aan de hand van die thema’s wordt de uitwerking naar de praktijk gemaakt.

De thema’s zijn:

 1. data
 2. educatie
 3. monitoring
 4. requirements
 5. security
 6. advisering
 7. strategy

En buiten de scope van BiSL Next, maar wel relevant voor het functionele vakgebied:

 1. informatievoorziening, en meer…