BiSL Next – Examen gedaan en geslaagd!

Afgelopen week heb ik (Ton van den Hoogen) het examen BiSL Next gedaan en hoera!, ik ben geslaagd. Ik begreep van EXIN dat ik de allereerste was die het examen heeft gedaan en dat vond ik eerlijk gezegd toch wel leuk. Nu de rest van functioneel Nederland nog…

(tips onder het certificaat!)

De tips die ik heb voor iedereen die dit examen ook wil doen:

  • Zorg dat je het boek hebt doorgenomen. Je hoeft het niet uit je hoofd te leren, maar vooral de domeinen, perspectieven en de combinatie daarvan moet je goed op je netvlies hebben
  • Lees de Preparation guide nauwgezet door. Ik moet eerlijk zeggen, ik deed dat vroeger nooit, maar het helpt echt om te focussen op de belangrijkste onderdelen van het examen
  • Veel van de termen in de Preparation guide komen ook in het examen voor, dus check bij jezelf of bij elke term een belletje rinkelt. Je hoeft geen letterlijke definities te kennen, maar wel de essentie van elke term
  • Doe het proefexamen, je hebt dan meteen in de gaten hoe je ervoor staat
  • Doe je een cursus, vraag dan de docent om te benadrukken welk deel van de stof het belangrijkst is voor het examen
  • De kern van het boek en het examen draait om de domeinperspectieven: onderwerpen, activiteiten en producten. Wat kan helpen is te bedenken dat elk domein een ander gebied beschrijft en elk perspectief een andere invalshoek. Op zo’n manier kun je een examenvraag analyseren en zeker 1 of 2 onzinnige antwoorden schrappen.

Ik hoop dat deze persoonlijke tips helpen. Het is beslist geen eenvoudig examen maar als je BiSL Next voldoende kent echt te doen. Succes!