Functioneel beheer bij standaard-IT

Steeds meer bedrijven maken uitsluitend gebruik van standaardsoft- en hardware. Vroeger was dat voorbehouden aan bedrijven met een omvang tot een paar honderd medewerkers. Langzamerhand zijn er ook organisaties met duizenden medewerkers die geen enkele software meer intern ontwikkelen. Alles wordt standaard ingekocht. Wordt als gevolg daarvan binnen een dergelijk bedrijf alles standaard? Zeker niet. Een tweede ontwikkeling is namelijk dat standaard software steeds flexibeler wordt; grote hoeveelheden parameters zorgen ervoor dat de match met de gewenste bedrijfsprocessen, producten, diensten en behoefte aan informatievoorziening zo goed mogelijk wordt gemaakt.

Gek genoeg gaan vrijwel alle discussies en boeken over Agile, Scrum, DevOps en wat al niet meer. Maar het overgrote deel van de organisaties waar ik elk jaar kom heeft daar dus nauwelijks mee te maken. En alle key-users, functioneel beheerders, informatiemanagers, i-adviseurs, informatiearchitecten en hun management dus logischerwijs ook niet. Ze oordelen dan ook dat BiSL op onderdelen kennelijk voor “andere bedrijven is bedoeld”. Maar dat zou niet zo moeten zijn.

Het lijkt mij een gat. Wordt het niet hoog tijd om eens een gedegen uitwerking te maken van hoe wij functioneel het beste om kunnen gaan met volstrekt standaard-IT binnen het bedrijf?  Waarbij we functioneel tegelijkertijd wel te maken hebben met een specifieke klantwensen? Hoe loopt dan een change traject? Daarnaast moeten we natuurlijk call-afhandeling, waarbij je bij standaard-IT veel afhankelijker bent van IT, niet vergeten. Of architectuur; in gemeenteland wordt niet voor niets steeds meer teruggegrepen op Gemma-2, een referentiearchitectuur waarbinnen elke gemeente toch zijn specifieke weg probeert te vinden. En zo zijn er talloze onderwerpen die bij standaard-IT er allemaal net even anders uitzien.

Mijn voorstel: zullen we in kleine stapjes (Agile? 😊 ) elk aspect van functioneel beheer (of BIM, als die omschrijving u meer aanspreekt) in een volstrekt standaard IT-omgeving gaan uitwerken? Het lijkt mij een goede zaak. Een soort “BiSL -light” of zoiets.

Ik gooi het bij deze in de groep… Graag uw reactie hieronder.