Wendbaarheid en standaard-IT

Uit reacties hoor ik vaak dat wendbaarheid en standaard software op gespannen voet met elkaar staan. Is dat wel zo? Ik maak vaak de vergelijking met mijn auto; een volstrekt standaardproduct, maar de wendbaarheid is dik in orde. De truc is natuurlijk dat een auto heel veel functionaliteit biedt waarmee je je eigen wensen kunt invullen (stuur, gas, navigatie, radio), maar ook die van je omgeving (rem 😊 ). Of vergelijk het met LEGO; een volstrekt standaardproduct, waarmee je toch vreselijk creatieve dingen kunt maken.

Het is dus helemaal niet moeilijk om met standaard spullen toch wendbaar te zijn. Persoonlijk spreekt mij dat erg aan. Iets te vaak wordt gedacht dat je voor externe wendbaarheid ook intern alles elke dag moet aanpassen. Dat is een fundamentele gedachtefout. Die gedachtefout leidt er toe, en dat doet mij echt verdriet, dat bedrijven en de medewerkers in een eindeloze, steeds harder draaiende carrousel terecht komen. Is dat nu werkelijk wat we willen?

We moeten niet steeds harder gaan werken. We moeten slimmer gaan werken. Met flexibele spullen, zodat je wel, elke dag weer, aan klantverwachtingen kunt voldoen. Maar daarnaast vooral dat je zelf ook nog een beetje leuk functioneel leven overhoudt.